Uterul(cancer al)

[cancer al uterului]

Cancer genital feminin care poate afecta fie colul, fie corpul uterin (endometru).

Cancerul colului Uterin.- Apare mai ales înainte de menopauză şi ca factorii de risc se află infecţiile genitale ( mai ales cele cu virus herpetic şi cu papilloma virus), multiplicitatea partenerilor sexuali, precocitatea vieţii sexuale, faptul de a fi avut mai mult de un copil.

Leziuni precanceroase caracte­ristice (displazie) preced apariţia cancerului. O displazie a colului sau un cancer la începutul său nu se manifestă adesea prin nici un semn, dar orice sângerare sau pierdere colorată cu sânge (după raporturile sexuale, între fluxurile men­struale, după menopauză) constituie semnale de alarmă.

Diagnosticul can­cerului de col uterin se bazează pe examenul la microscop al celulelor prelevate din zona suspectă prin frotiu cervico­vaginal. Un frotiu al cărui rezultat este anormal justifică un examen vizual local (colposcopie) în cursul căruia este practicată o biopsie.

Netratat, cancerul de col uterin se întinde, mai întâi local (la vagin, la vezică, la corpul uterin, la rect). Sunt posibile metastaze în ficat.

Tratamentul face apel la chirurgie şi la radioterapie, cărora li se asociază sau nu chimioterapia.

Cancerul corpului uterin – Denumit şi cancer al endo­metrului, acesta survine după 40 ani – în 75% din cazuri după menopauză. Factorii de risc sunt obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, o menopauză tardivă. O hiper­plazie (îngroşare) a endometrului precede adesea cancerul.

Tumora se manifestă prin sân­gerări abundente sau sângerări între fluxurile menstruale.

Diagnosticul se pune în urma histerografiei (radiografie după injectarea unui pro­dus de contrast) şi/sau a histeroscopiei, care permite să se realizeze o biopsie sau un chiuretaj uterin.

Evoluţia cancerului de corp uterin este lentă, întinzându-se pe mai mulţi ani. Metastazele pot afecta ficatul, creierul, oasele.

Tratamentul face apel la chirurgie şi la radioterapie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Cel mai nou articol Video: