Urticarie

Afectiune dermatologică ce este caracterizată prin apariţia de plăci roşii în relief, adesea foarte pruri­ginoase. Urticariile pot fi : urticariile acute (câteva ore) si urticariile cronice (care persistă mai mult de trei luni).

Urticaria acută – Aceasta poate fi cauzată de luarea anu­mitor medicamente (analgezice, antiinflamatoare, aspirină), de o înţepătură de insectă  sau poate avea o origine alimentară.

Urticaria cronică– Aceasta poate fi cauzată de de factori fizici (frig,apa, soare, substanţe alergizantă conţinută în atmosferă ), de luarea anu­mitor medicamente, factori ereditari sau dobândiţi.

Simptomele şi semnele urticariei leziunile asemanatoare celor provocate de urzica (urticaria afectează dermul superficial) sunt rotunde, puţin ridicate, rozalii, înconjurate de o margine albă mai mult sau mai puţin marcată; foarte mobile şi trecătoare, ele dispar pentru a reapărea în alte locuri ale corpului, uneori în câteva ore.

Urticariile colinergice şi urticariile la apă sunt caracterizate printr-un fel de coşuri de mărimea unui cap de ac cu gămălie.

Urticariile cronice asociate unei boli generale se traduc prin apariţia de placarde adesea fixe,simetrice, puţin sau deloc pruriginoase; ele pot să fie însoţite de o febră uşoară, de dureri articulare şi de un sindrom inflamatoriu moderat.

Tratamentul urticariei constă în administrarea de antihistaminice pe cale orală sau injectabilă, asociată uneori cu cea orală a altor medicamente ca cromoglicatul de sodiu sau ketotifenul, care inhibă degranularea celulelor numite mastocite, fenomenul care eliberează histamina.

Corticosteroizii, administraţi pe cale orală sau injectabilă, nu se utilizează decât în urticariile severe. Ingri­jirile locale ale pielii implică utilizarea unui săpun acid sau cu apă care conţine oţet şi aplicaţii de lapte care catifelează pielea.

Cauza urticariei trebuie să fie tratată de fiecare dată când este posibil, suprimarea alimentului sau medicamentului responsabil, chiar desensibilizarea. Mai mult, există ade­sea un factor psihologic favorizant, al cărui rol poate fi atenuat cu anxiolitice şi cu o psihoterapie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica