Unghie

Lamă tare care acoperă spatele ultimei falange a degetelor de la mâini şi picioare.

Unghia este formată dintr-o rădăcină ascunsă sub un pliu cutanat, şi de o parte anterioară vizibilă.

Modificările de culoare a unghiilor sunt de cele mai multe ori cauzate de o infecţie cu o ciupercă microscopică (dermatofit, drojdii sau mucegaiuri), de o proastă circulaţie sangvină, de luarea unor medicamente (neuroleptice, antibiotice, sulfamide, antiinflamatoare nestero­idiene), de nicotină sau de unele lacuri de unghii.

Unghiile pot fi anormal de bombate (hipocratism) sau concave (koilonichie), se pot desprinde de patul lor (onicoliză), se pot decolora (leuconichii), pot prezenta ridicături sau şanţuri longitudinale cauzate de îmbătrânire sau de unele boli dermatologice, şanţuri tranversale legate de un trumatism al matricii sau de o boală generală, mici depre­siuni de mărimea unui cap de ac cu gămălie, caracteristice psoriazisului, eczemei sau lichenului.

Unghiile uscate şi casante sunt o consecinţă a unei manechiuri agresive sau prea frecvente, a unor traumatisme fizice sau chimice (lucrări menajere sau profesionale), ori a unor carenţe alimentare (în vitamina C şi în fier, îndeosebi). Micile pete albe care se observă uneori sub o unghie sunt cauzate de o tulburare minoră de keratinizare, uneori de mici bule de aer blocate sub unghie sau de o ciupercă superficială.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Cel mai nou articol Video: