Tricomonaza

Boală parazitară cauzată de un pro­tozoar (animal microscopic constituit dintr-o singură celulă) denumit Trichomonas vaginalis.

Tricomonaza urogenitală este o afecţiune frecvcntă, care survine mai ales la femeile de vârste între 16 şi 35 ani. Modul său de transmisie este, în principal, sexual, dar nu obligatoriu, parazitul putând supravieţui mai multe ore pe obiecte de toaletă (prosoape, de exemplu); umiditatea şi me­diul alcalin favorizează supravieţuirea şi multiplicarea sa.

La bărbat, tricomonaza se traduce printr-o uretrită (infla­maţie a uretrei); scurgere matinală, roşeaţă şi umflătură în jurul orificiului uretral, înroşire a şanţului balanoprepuţial (la baza glandului), semne urinare moderate.

La femeie, boala se manifestă printr-o vulvovaginită acută (inflamaţie a vulvei şi a vaginului); pierderi (leucoree) abundente, galben-verzui, urât mirositoare, care declanşează o roşeaţă şi mâncărimi vii; la acestea se asociază adesea o atingere urinară: jenă la urinat (disurie), arsuri în timpul micţiunii, micţiuni prea frecvente (pollakiurie). Uneori simptomele sunt mai discrete: arsuri şi mâncărimi uşoare, dureri în timpul raporturilor sexuale.

La bărbat, ca şi la femeie, se întâmplă ca boala să nu se traducă prin nici un semn; totuşi, ea nu este mai puţin contagioasă.

Diagnosticarea constă în punerea în evidenţă a parazitului în secreţiile vaginale sau uretrale.

Tratamentul se bazează pe luarea de antibiotice imidazolate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex