Traumatism psihic

Totalitate a tulburărilor psihice sau psihosomatice provocate accidental de un agent exterior subiectului.

Manifestările unui traumatism psihic depind de personalitatea subiectului şi de încărcătura emoţională a evenimentului în cauză (agresiune, catastrofă, jignire, stres prelungit etc.). Un traumatism psihic se traduce, în general, printr-o reacţie acută (repaus, criză de angoasă, stare de confuzie şi stupoare), care se poate prelungi prin tulburări de readaptare: nevroză traumatică (sau reacţională), apropiată de nevroza clasică, dar mai puţin structurată, sinistroză (subiectul amplifică prejudiciul suferit), sindrom subiectiv posttraumatic (oboseală, dureri, dureri de cap, leşinuri), coşmare, hipotensiune ortostatică (ameţeală la ridicare şi la poziţia în picioare), vertije, acufene (percepţie, în general eronată, a unei senzaţii sonore).

Tratamentul se bazează pe tehnici ca hipnoza sau narcoanaliza, pe relaxare şi pe luarea de sedative uşoare.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal