Toxiinfectie alimentara

Infecţie digestivă contractată prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii şi cu toxinele lor.

Alimentul în cauză este în principal oul , ori un preparat care conţine ouă, produsele lactate făcute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile şi moluştele. Germenii respon­sabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (iSalmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, Clostridium perfringens şi Yersinia, alimente infectate cu enterotoxină unui stafilococ plecând de la o leziune cutanată a mâinii.

Simptomele care survin la aproximativ 10 ore după ingestie, constau într-o febră, dureri abdominale, o diaree şi o oboseală care pot dura câteva zile. Evoluţia este de cele mai multe ori rapid benignă şi boala dispare de la sine.

O toxiinfecţie alimentară nu necesită decât o rehidratare, iar în unele cazuri medicamente antispasmodice şi întârzietoare ale tranzitului, uneori antiseptice intestinale. Subiec­ţilor imunodeprimaţi li se pot prescrie antibiotice, ca şi copiilor şi bătrânilor.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica