Toxidermie

Tulburare cutanată şi/sau de mucoasă, cauza fiind ingestia sau injectarea unui medicament.

Toxidermiile imunoalergice sunt cauzate de o hiper­sensibilitate (alergie).

Toxidermiile neimunoalergice au diferite cauze: depunere de medicament sub piele (argirie), supradozare, efect secundar al unui medicament, perturbare a florei microbiene , reacţie fototoxică.

Toxidermie se pot manifesta ca  simple mâncărimi, o urticarie, umflare a feţei, o indispoziţie sau o roşeaţă generalizată .

O toxidermie mai poate să se traducă printr-o roşeaţă care apare în aceleaşi locuri întotdeauna la fiecare adminstrarea de medicament, o eczemă, o erupţie buloasă, o purpură (roşeaţă hemoragică prin extravazarea de globule roşii în afara vaselor sangvine), o acnee, un şoc anafilactic (prăbuşire circulatorie), o boală serică, o vascularită alergică, un lupus eritematos, un pem- figus vulgar, un pseudolimfom, o fotoalergie medicamen­toasă, tulburări ale pigmentaţiei sau probleme pilare (căderea părului, hipertricoză (dezvoltarea anormală a perilor într-o regiune în care nu se întâlneşte, de obicei, decât un puf fin) .

Tratamentul constă în suspendarea luării medicamentului în cauză şi în îngrijirea simptomelor: îngrijiri cutanate, prescrierea de antihistaminice (împotriva mâncărimilor), chiar reanimare în cazu­rile cele mai grave.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica