Toxidermie

Tulburare cutanată şi/sau de mucoasă, cauza fiind ingestia sau injectarea unui medicament.

Toxidermiile imunoalergice sunt cauzate de o hiper­sensibilitate (alergie).

Toxidermiile neimunoalergice au diferite cauze: depunere de medicament sub piele (argirie), supradozare, efect secundar al unui medicament, perturbare a florei microbiene , reacţie fototoxică.

Toxidermie se pot manifesta ca  simple mâncărimi, o urticarie, umflare a feţei, o indispoziţie sau o roşeaţă generalizată .

O toxidermie mai poate să se traducă printr-o roşeaţă care apare în aceleaşi locuri întotdeauna la fiecare adminstrarea de medicament, o eczemă, o erupţie buloasă, o purpură (roşeaţă hemoragică prin extravazarea de globule roşii în afara vaselor sangvine), o acnee, un şoc anafilactic (prăbuşire circulatorie), o boală serică, o vascularită alergică, un lupus eritematos, un pem- figus vulgar, un pseudolimfom, o fotoalergie medicamen­toasă, tulburări ale pigmentaţiei sau probleme pilare (căderea părului, hipertricoză (dezvoltarea anormală a perilor într-o regiune în care nu se întâlneşte, de obicei, decât un puf fin) .

Tratamentul constă în suspendarea luării medicamentului în cauză şi în îngrijirea simptomelor: îngrijiri cutanate, prescrierea de antihistaminice (împotriva mâncărimilor), chiar reanimare în cazu­rile cele mai grave.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea