Tomodensitometrie

Examen radiologie care utilizează tomodensitometrul, ori scanerul cu radiaţii X, care permite obţinerea, sub formă de imagini numerice, a unor secţiuni foarte fine ale organelor examinate. SINONIME: scanografie, scan RX, tomografie axială asistată prin ordinator, tomografie axială computerizată (T.A.C.) .

Tomodensitometria constă în măsurarea dife­renţelor de absorbţie ale unui fascicul îngust de radiaţii X de către diferite ţesuturi pe care le traversează. Un produs iodat de contrast este necesar adesea pentru a vizualiza mai bine organele. Acest produs este fie injectat într-o venă a plicii cotului printr-un cateter subţire, fie este înghiţit.

Tomodensitometria (T.D.M.) permite cerce­tarea afecţiunilor care au sediul în cap (creier, hipofiza, ochi şi căi optice, cavităţi sinuzale şi rinofaringeene), în rachis şi în măduva spinării, în torace, în abdomen, în bazin şi în membre (schelet).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica