Tiroidită

Tiroidita este o afecţiune care apare atunci când glanda tiroidă este umflată. Această afecţiune apare în special la femeile adulte, deşi oricine se poate confrunta cu ea. Tiroida este o glandă sub forma unui fluture, localizată chiar deasupra mărului lui Adam. Aceasta controlează metabolismul prin producţia de hormoni care influenţează cât de încet sau rapid să funcţioneze inima, creierul sau oricare alt organ al corpului. 
 
Există diferite tipuri de tiroidită, dar toate au ceva în comun: produc inflamarea şi umflarea tiroidei. Mai mult, mai pot produce o cantitate prea mari de hormoni sau insuficientă. În cazul în care producţia de hormoni este prea mare poate duce la nervozitate, în timp ce producţia insuficientă duce la stări de oboseală sau depresie.
 
Există numeroşi factori care pot cauza inflamarea tiroidei, de la infecţia cu un virus sau bacterie, până la problemele sistemului imunitar. O formă de tiroidită poate apărea chiar după naşterea unui copil, sarcina având un impact major asupra tiroidei.

Tipuri de tiroidită

Tiroidita Hashimoto (acută). Aceasta este cel mai comun tip de tiroidită. Sistemul imunitar începe să atace tiroida şi să slăbească glanda până când aceasta nu mai poate produce suficienţi hormoni.
Tiroidită subacută. De cele mai multe ori, acest tip este declanşat de o infecţie.
Tiroidită post-partum. Începe la un an de la naştere, în special în cazul femeilor care au mai avut probleme de tiroidă.
Tiroidită silenţioasă. Aşa cum numele sugerează, acest tip de tiroidită nu prezintă niciun simptom.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?