Tiroidian (hormon)

[hormon tiroidian]

Hormon sintetizat de către glanda tiroidă şi utilizat în tratamentul disfuncţiilor tiroidiene

Hormonii tiroidieni cuprind două substanţe; ambele conţin iod, tiroxina (denumită şi tetraiodotironină, ori T4) şi triiodotironină (sau T3). Hormonii tiroidieni stimulează consumul de oxigen tisu­lar şi celulele organismului, participă Ia metabolismul lipidelor şi glucidelor. Sunt indispensabili creşterii şi maturării scheletului şi sistemului nervos.

Hormonii tiroidieni sunt utilizaţi în caz de hipotiroidie. O supradoză provoacă o tireotoxicoză, un fel de hipertiroidie acută şi gravă caracterizată prin tulburări cardiace, o diaree, o pierdere în greutate

La subiec­tul vârstnic tratamentul chiar în doze normale poate genera tulburări cardiace (angină pectorală, infarct.)

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal