Tiroida(glandă)

[glanda tiroida]

Glandă endocrină situată la baza feţei anterioare a gâtului, responsabilă de sinteza şi secreţia hormonilor tiroidieni, sub controlul hipofizei.

Glanda tiroidă este un organ de volum mic, cântărind mai puţin de 30 grame în stare normală. Ea are forma unui fluture ale cărui cele două aripi, lobii, simetrici lateral, sunt situaţi lipiţi de inelele traheei şi legaţi în faţă printr-un istm.

Este bogat vascularizată şi se com­pune din două tipuri de celule: celulele C, care secretă calci- tonina (hormonul care micşorează nivelul calciului), şi celulele tiroidiene, cele mai numeroase, care se grupează în vezicule. Acestea captează iodul circulant în sânge şi îl transformă în prehormon tiroidian, pe care îl stochează în vezicule. Atunci când la tiroidă ajunge o stimulare cu tireostimulină hipofizară (TSH), veziculele eliberează o parte a stocului lor hormonal sub forma de triiodotironină, ori T3 (aproximativ 20%), şi de tiroxină, ori T4 (aproximativ 80%).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being