Tiroida (cancer de)

[cancer de tiroida]

Cancer care atinge glanda tiroidă sub forma unui adenocarcinom (cancer al ţesutului glan­dular), a unui carcinom (cancer al epiteliului) sau a unui limfom (proliferare malignă a limfocitelor).

Semnele revelatoare pot fi un nodul tiroidian perceptibil la palpare, asimptomatic, ori care antrenează o com­presie a glandei tiroide, o creştere în volum a ganglionilor gâtului sau metastaze pulmonare sau osoase.

Scintigrafia pune în evi­denţă un nodul care fixează mai puţin iod decât ţesutul înconjurător (nodul rece) iar ecografia preciza natura solidă a nodului. Can­cerul este uneori suspectat, necesitând citopuncţia nodulului. Examenul anatomopatologic al tumorii după ablaţia ei permite confirmarea diagnosticului.

Tratamentul adenocarcinoamelor diferenţiate (cancere ale ţesuturilor glandulare) necesita de cele mai multe ori ablaţia totală a tiroidei şi administrarea unei doze de iod radioactiv pentru a distruge resturile tiroidiene. Pentru a compensa absenţa secreţiei de hormoni tiroidieni, este administrat pe toată durata vieţii un tratament substitutiv cu tiroxină.

Tratamentul cancerelor anaplazice nediferenţiate constă în chirurgie şi în radioterapie.

Tratamentul limfoamelor tiroidiene face apel la chimio­terapie şi/sau la radioterapie, de cele mai multe ori foarte rapid eficace.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica