Tetania

Stare patologică ce este caracterizată prin crize de contracturi musculare.

Tetania se manifestă în două forme de afecţiuni. Prima, cea mai rară, poate fi consecinţa unei micşorări a concentraţiei de calciu sangvin (hipocalcemie) in cazul unei diminuări a cantităţii de magneziu sau de potasiu (hipokaliemie),in cazul unui exces de baze (substanţe alcaline) în organism. A doua formă de tetanie, mai frecventă, denumita si Spasmofilie (tetanie normocalcemică) nu are o cauză precisă.

Tetania cuprinde de obicei crize episodice şi simptome permanente. Crizele de tetanie frecvente sunt caracterizate prin con­tracturi musculare (contracţii puternice şi prelungite) ale mâinilor (degete strânse în formă de con), uneori ale picioarelor mult mai rar ale feţei. Semnul lui Trousseau, caracteristic, asociat cu crampe ale mâinii şi cu o înţepenire a degetelor care se strâng sub forma „mâinii de mamoş”, în acelaşi timp, bolnavul se plânge de furnicături în mâini, în picioare şi în jurul gurii.

 Există crize grave, însă doar în forma cauzată de o hipocalcemie, riscul fiind legat de spasmul laringelui, care antrenează o jenă respiratorie acută.

Spasmofilia este întotdeauna benignă avind crizele mai puţin accentuate si se limitează la o senzaţie de indispoziţie şi la câteva furnicături. Ele au tendinţa să se atenueze cu vârsta.

Simptomele permanente, care persistă între crize, sunt crampele, furnicăturile, o anxietate, o insomnie sau o stare de oboseală.

Tratamentul depinde de forma de tetanie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?