Tetania

Stare patologică ce este caracterizată prin crize de contracturi musculare.

Tetania se manifestă în două forme de afecţiuni. Prima, cea mai rară, poate fi consecinţa unei micşorări a concentraţiei de calciu sangvin (hipocalcemie) in cazul unei diminuări a cantităţii de magneziu sau de potasiu (hipokaliemie),in cazul unui exces de baze (substanţe alcaline) în organism. A doua formă de tetanie, mai frecventă, denumita si Spasmofilie (tetanie normocalcemică) nu are o cauză precisă.

Tetania cuprinde de obicei crize episodice şi simptome permanente. Crizele de tetanie frecvente sunt caracterizate prin con­tracturi musculare (contracţii puternice şi prelungite) ale mâinilor (degete strânse în formă de con), uneori ale picioarelor mult mai rar ale feţei. Semnul lui Trousseau, caracteristic, asociat cu crampe ale mâinii şi cu o înţepenire a degetelor care se strâng sub forma „mâinii de mamoş”, în acelaşi timp, bolnavul se plânge de furnicături în mâini, în picioare şi în jurul gurii.

 Există crize grave, însă doar în forma cauzată de o hipocalcemie, riscul fiind legat de spasmul laringelui, care antrenează o jenă respiratorie acută.

Spasmofilia este întotdeauna benignă avind crizele mai puţin accentuate si se limitează la o senzaţie de indispoziţie şi la câteva furnicături. Ele au tendinţa să se atenueze cu vârsta.

Simptomele permanente, care persistă între crize, sunt crampele, furnicăturile, o anxietate, o insomnie sau o stare de oboseală.

Tratamentul depinde de forma de tetanie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica