Testicul(cancer de)

[cancer de testicul]

Cancer care se dezvoltă de cele mai multe ori pe seama celulelor germinale ale testiculului, sub forma unui seminom, unui disembriom (sau teratom), unui coriocarcinom sau a unui carcinom embrionar.

Cancerul testicular se manifestă la bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 45 ani.

Cancerul testicular se tra­duce printr-o creştere în volum, nedureroasă, a bursei. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei testiculului, apoi a dozării anumitor markeri sangvini ca a-feto-proteina şi fracţiunea fi a hormonului corionic gonadotrofic.

Tratamentul constă în orhidectomie (ablaţia chirurgicală a testiculului) şi într-un tratament radioterapie sau chimioterapie complementar. Seminoamele sunt tratate prin iradierea ariilor ganglionare abdominale şi toarcice. Alte tumori germinale sunt doar supravegheate atunci când nu prezintă nici o metastază sau sunt tratate prin chimioterapie dacă sunt decelate metastaze. Aceste trata­mente n-au nici o urmare asupra calităţii erecţiei, dar sunt foarte agresive pentru celulelele germinale ale testiculului sănătos restant şi pot creea sterilitatea.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica