Test de personalitate

Probă standardizată care permite studiul caracterului unui subiect sau deter­minarea, pe plan psihiatric, a stării sale sau a tendinţelor sale patologice.

Testul de aperceptie tematica (T.A.T.) utilizează planşe cu imagini care urmăresc să-i inspire subiectului scenarii, reacţii legate de scenele reprezentate.

Testul omuleţului se adresează copiilor mici. Acesta constă în punerea copiilor să deseneze un omuleţ; spre vârsta de 4 ani, „omuleţul-mormoloc”, la care capul şi corpul sunt dintr-o bucată, este înlocuit cu o reprezentare mai diferen­ţiată care dovedeşte o dezvoltare psihoafectivă normală.

Testul lui Rorschach constă în punerea subiectului să comenteze o seric de pete de cerneală.

Testul MMPI comportă mai multe chestionare al căror scor eviden­ţiază caracterul şi tendinţele afective profunde ale subiectului. (Minnesota Multiphasic Personality Inventory sau testul lui Minnesota de evaluare multifazică a personali­tăţii)

Testele de personalitate nu sunt decât tehnici de completare şi nu pot înlocui evaluarea individului în cursul unei relaţii interpersoane.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?