Terapie genica (genoterapie)

[genoterapie]

Metodă terapeutică ce utilizează genele şi informaţia pe care ele o poartă pentru a trata o boală genetică sau pentru a modifica un comportament celular.

Aplicaţiile terapiei genice la bolile ne-ereditare

Principalele boli avute în vedere pentru terapia genică sunt cancerul şi SIDA, dar indicaţiile s-ar putea extinde o dată cu dezvoltarea tehnicilor. In stadiul actual al cercetărilor, nu ne putem gândi la vindecarea celulelor bolnave. Strategia constă, din contra, în distrugerea lor fără a altera celulele sănătoase, ceea ce este imposibil cu chimioterapia clasică.

Actualmente sunt avute în vedere trei tehnici principale:

  • modificarea, prin tehnici genetice, a celulelor pacientului (limfocite, de exemplu), cu scopul ca ele să distrugă celulele bolnave (celule tumorale, de exemplu), făcând în aşa fel încât ele să fabrice substanţe toxice pentru aceste celule;
  • introducerea în mod specific în celulele bolnave a unei gene care, atunci când va fi citită, va conduce la fabricarea unui produs toxic care le va omorî;
  • introducerea unei gene capabile să stimuleze mijloacele de apărare imunitară a pacientului (a căror deficienţă a permis dezvoltarea tumorii)
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica