Tabagism

Intoxicaţie cu tutun.

Tutunul este „consumat” sub formă de ţigarete, de ţigări de foi, este şi prizat, mestecat sau fumat cu pipa. Fumul de tutun conţine nicotină (alcaloid toxic pentru aparatul cardio­vascular şi presupus responsabil de fenomenul de depen­denţă) şi de asemenea şi alte substanţe periculoase pentru sănătate, îndeosebi cele care rezultă din combustia tutunului, a hârtiei şi a aditivilor incorporaţi în ţigarete. Cele mai periculoase sunt gudroanele cancerigene şi oxidul de carbon.

Tabagismul stă la originea unor boli foarte grave, îndeo­sebi cancere, boli cardiovasculare şi boii respiratorii cronice.

Afecţiunile respiratorii care ating fumătorii sunt repre­zentate, în principal, prin bronşita cronică, ce pot evolua spre enfizem şi insuficienţă respiratorie cronică.

Cancerele fumătorului sunt reprezentate mai întâi prin cancerul de plămân, cancerele gurii (fumătorii de pipă, mestecătorii de tutun), de rinofaringe, de laringe şi de esofag sunt de asemenea în foarte numeroase cazuri provocate de consumul de tutun.

Bolile cardiovasculare sunt provocate de nicotină şi de oxidul de carbon care perturbă oxigenarea ţesuturilor antrenând o creştere a riscului bolilor coronariene (angor, infarct miocardic), a aterosclerozei aortei (anevrism) şi a arteritei membrelor inferioare. Riscul cardiac creşte dacă tabagismul se asociază cu alţi factori de risc vasculari precum contraceptivele orale (pilula). Alte afecţiuni legate de consumul de tutun sunt ulcerul duodenal, ulcerul gastric, boala lui Crohn, osteoporoza şi herniile (legate de tusea fumătorilor). Trebuie menţionat că greutatea corporală a fumătorilor este mai mică decât cea a nefumătorilor

Oprirea consumului de tutun micşorează riscurile de apariţie a bolilor legate de tabagism.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica