Tabagism

Intoxicaţie cu tutun.

Tutunul este „consumat” sub formă de ţigarete, de ţigări de foi, este şi prizat, mestecat sau fumat cu pipa. Fumul de tutun conţine nicotină (alcaloid toxic pentru aparatul cardio­vascular şi presupus responsabil de fenomenul de depen­denţă) şi de asemenea şi alte substanţe periculoase pentru sănătate, îndeosebi cele care rezultă din combustia tutunului, a hârtiei şi a aditivilor incorporaţi în ţigarete. Cele mai periculoase sunt gudroanele cancerigene şi oxidul de carbon.

Tabagismul stă la originea unor boli foarte grave, îndeo­sebi cancere, boli cardiovasculare şi boii respiratorii cronice.

Afecţiunile respiratorii care ating fumătorii sunt repre­zentate, în principal, prin bronşita cronică, ce pot evolua spre enfizem şi insuficienţă respiratorie cronică.

Cancerele fumătorului sunt reprezentate mai întâi prin cancerul de plămân, cancerele gurii (fumătorii de pipă, mestecătorii de tutun), de rinofaringe, de laringe şi de esofag sunt de asemenea în foarte numeroase cazuri provocate de consumul de tutun.

Bolile cardiovasculare sunt provocate de nicotină şi de oxidul de carbon care perturbă oxigenarea ţesuturilor antrenând o creştere a riscului bolilor coronariene (angor, infarct miocardic), a aterosclerozei aortei (anevrism) şi a arteritei membrelor inferioare. Riscul cardiac creşte dacă tabagismul se asociază cu alţi factori de risc vasculari precum contraceptivele orale (pilula). Alte afecţiuni legate de consumul de tutun sunt ulcerul duodenal, ulcerul gastric, boala lui Crohn, osteoporoza şi herniile (legate de tusea fumătorilor). Trebuie menţionat că greutatea corporală a fumătorilor este mai mică decât cea a nefumătorilor

Oprirea consumului de tutun micşorează riscurile de apariţie a bolilor legate de tabagism.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos