Sulfamida

Substanţă medicamentoasă cu spectru larg de acţiune.

Există trei categorii de sulfamide, ale căror indicaţii diferă.

Sulfamidele antibacteriene. Este vorba de substanţe cu sulf care ajută să fie combătute infecţiile.

Sulfamidele antibacteriene împiedică sinteza acidului folic,substanţă necesară metabolismului bacteriilor (diminuează inmultirea bacteriilor dar nu le omoară).

In realitate, rezistenţele bacteriene au devenit frecvente şi efectele nedorite (alergii severe, distrugerea celulelor sangvine ale măduvei osoase etc.) sunt potenţial grave, ceea ce explică renunţarea la sulfamide.

Sulfamidele diuretice. Acestea sunt substanţe care stimulează secreaţia de urină de către rinichi, eliminând apa conţinută în sânge. Aceste sulfamide sunt folosite în mod curent în tratamentul de lungă durată al hipertensiunii arteriale.

Sulfamidele hipoglicemiante. Acestea sunt substanţe care acţionează, în principal, stimulând secreţia de insulină de către pancreas, ceea ce micşorează glicemia (concen­traţia de glucoză din sânge).

Indicaţia lor este diabetul zaharat neinsulinodependent. Biguanidele constituie antidiabetice orale.

Efectele nedorite ale sulfamidelor. Se pot produce manifestări digestive (greţuri şi vărsături), renale (colică nefretică, mai ales cu sulfamidele diuretice, nefrită alergică), cutanate (alergie), hematologice (anemie hemolitică în caz de deficit în glucozo-6-fosfatdehidrogenază, micşorarea numărului de globule albe sau de plachete).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica