Stenoza aortica

Micşorare a calibrului valvulei aortice, care conduce sângele, după ieşirea din inimă, spre aortă şi circulaţia generală.

Stenoza aortică este provocată în mod frecvent de un proces degenerativ care duce la o calcificare a valvulei. Cauza poate fi o boală congenitală (ex. bicuspidie -valvula nu are decât două valve în loc de trei), mai rar  stenoza aortică poate fi urmarea a unui reumatism articular acut sau a unei endocardite bacteriene (vegetaţii obstructive dezvoltate pe orificiul aortic).

O stenoză aortică este de multe ori fară simptome. Când acestea există ele apar la efort şi se traduc printr-o gâfâială, o durere toracică, puls slab la încheietura mâinii, oboseală, şi sincope. La auscultare cu stetoscopul, se aude un suflu care poate să urce până la nivelul gâtului.

Tratamentul este chirurgical şi constă în înlocu­irea valvulei aortice deficiente cu o proteză.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal