Spondilolistczis

Alunecare înspre în faţă a unei vertebre în raport cu vertebra subiacentă .

Afectează de cele mai multe ori vertebrele lombare inferioare îndeosebi cea de-a 5-a vertebră lombară care alunecă atunci în faţă în raport cu sacrumul.

Un spondilolistczis poate fi urmarea a unei spondilolize (ruptură între corpul şi arcul posterior al vertebrei), unei deteriorări treptate a vertebrei şi a discului ei, unui traumatism sau unei infecţii (morbul lui Pott).

In anumite condiţii durerile lombare pot apărea şi pot deveni treptat permanente. Ele pot să fie însoţite de o sciatică provocată de întinderea rădăcinilor nervoase lombare.

Atunci când spondilolistezisul nu provoaca dureri nu se apelează la tratament, în alte cazuri tratamentul lui implică odihna la pat asociată cu luarea de analgezice şi de antiinfla­matoare.

In afara crizelor acute de lombosciatică se prescrie o gimnastică de reeducare vertebrală şi purtatul unui lombostat. Se poate recurge la o artrodeză a rachisului lombar, intervenţie chirurgicală de solidarizare a vertebrei deplasate atât de vertebra supraiacentă cât şi de cea subiacentă.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.