Siringomielie

Afectiune rară caracterizată prin prezenţa în măduva spinării a unei cavităţi lichidiene patologice independente de canalul ependimului.

Cavitatea este localizată în substanţa cenuşie, în centrul părţii de sus a măduvei,  aceasta distruge fibrele nervoase care transmit sensibilitatea pielii la temperatură şi la durere.

Siringomielia se caracterizează prin tulburări senzitive „disociate” (sensibilitatea pro­fundă şi sensibilitatea tactilă de fineţe nu sunt atinse) şi „suspendate” (doar membrele superioare sunt afectate).

Unul dintre semnele cele mai evocatoare ale unui început de siringomielie este incapacitatea pacientului de a resimţi arsurile la mâini (insensibilitate la temperatură); o durere sau un deficit motor al mâinilor pot să survină şi mult mai rar tulburări ale mersului. Alte semne variază în funcţie de extinderea cavităţii: paralizii în caz de extindere orizontală, dizartrie (tulburări ale vorbirii), glosoplegie (paralizie a limbii), tulburări ale deglutiţiei în caz de extindere în sus lezând bulbul rahidian (siringo- bulbie). Boala evoluează foarte lent, ea se sta­bilizează uneori spontan.

Tratamentul este foarte limitat, intervenţia neurochirurgicală ( plasarea unui cateter de derivaţie de la cavitatea patologică până la lichidul cefalo­rahidian care înconjoară măduva spinării ) este indicată în caz de siringomielie evolutivă şi invalidantă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice