Sindrom mieloproliferativ (sindromul mieloproliferativ cronic)

Proliferare excesivă a ţesutului mieloid (ţesutul care formează măduva oaselor).

Un sindrom mieloproliferativ se caracterizează printr-o proliferare în măduva osoasă a celulelor mature morfo­logic şi funcţional normale.

Sindroamele mieloproliferative sunt : Leucemia mieloidă cronica, Poliglobulia primitiva , Splenomegalia mieloida, Trombocitemia primitiva.

Leucemia mieloidă cronica se caracterizează printr-o creştere însemnată a numărului de celule granuloase neutrofile (celule care aparţin aceleiaşi descendenţe ca şi globulele albe, polinuclearele neutrofile) în măduvă şi în sânge.

Poliglobulia primitiva sau Boala lui Vaquez este carac­terizată printr-un exces al producerii de globule roşii.

Splenomegalia mieloida este carac­terizată printr-o proliferare a tuturor elementelor sângelui (globule roşii, globule albe, plachete), o creştere adesea foarte importantă a volumului splinei şi printr-o invadare a măduvei osoase de ţesutul fibros (mielofibroză).

Trombocitemia primitiva se caracterizează printr-o creştere notabilă a numărului de plachete sangvine.

Sindroamele mieloproliferative se caracterizeaza prin proliferarea celulelor măduvei osoase, creşterea numărului de celule mieloide din sânge ( conduce la tromboze), marirea splinei (reîncepe să producă celule mieloide aşa cum o făcea în cursul vieţii fetale

Tratamentul consta intr-o chimioterapie (diminuează multiplicarea celulară), la o micşorare a elementelor sangvine în surplus prin citafereză, la o grefa de măduvă.

 

TRATAMENT ŞI EVOLUŢIE. Tratamentul face apel, după caz, la o chimioterapie care diminuează multiplicarea celulară, la o micşorare a elementelor sangvine în surplus prin citafereză, la sângerări regulate (în cazul bolii lui Vasquez) sau încă, atunci când este posibil, la o grefa de măduvă.

Evoluţia acestor sindroame, de obicei cronică, se face în mai mulţi ani, adesea în mai multe decenii.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica