Sheehan (sindrom al lui)

[sindromul Sheehan]

Insuficienţă hormonală antehipofizară (a lobului anterior al hipofizei) urmare a unui şoc obstetrical (insuficienţă circulatorie acută survenind la femeia care naşte) provocat de o hemoragie în timpul delivrenţei.

Primul simptom este o absenţă a apariţiei secreţiei lactate insotit de prezenta unei oboseli şi a unei anemii, urmata de nerevenirea fluxului menstrual, instalarea treptată a semnelor de hipotiroidie (slăbiciune musculară, crampe, ritm cardiac lent, piele uscată şi depilată, căderea părului) şi un deficit în glucocorticosteroizi (oboseală, hipotensiune arterială, hipo­glicemie).

Un tratament substitutiv pe bază de hidrocortizon, de tiroxină, de estrogeni şi de progesteron permite corectarea tulburărilor. Tratamentul este prescris pe toată viaţa.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea