Sensibilizare

Starea unui organism care, după un prim contact cu un antigen, dobândeşte capacităţi de reacţie faţă de el.

Primul contact cu un antigen (bacterie, virus, granulă de polen etc.) declanşează un răspuns imunitar (zis primitiv) , în cursul celui de al doilea contact cu acelaşi antigen răspunsul imunitar al organismului sensibilizat ( zis secun­dar) va fi mai rapid şi mai intens.

Sensibilizarea excesivă (hiper­sensibilitate) se caracterizează printr-o reacţie imunitară exagerată, responsabilă de simptomele de alergie (înroşiri cutanate, edeme, micşorare a calibrului bronhiilor, scurgere nazală, şoc anafilactic etc.).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being