Scotom

Amputaţie parţială a câmpului vizual per­cepută sau nu de către pacient.

Scotoamele pot fi negative (nepercepute de pacient) si pozitive ( percepute de pacient ), dupa intensitatea scotomului se deosebesc scotoamele absolute (fără percepţie luminoasă) si scotoamele relative, la nivelul cărora percep­ţia luminoasă este slăbită dar persistă.

Scotoamele centrale situate în jurul punctului de fixare (corespunde punctului central al câmpului vizual în cursul unui test) caracterizeaza o afectare a fibrelor care provin de la maculă, în nervul optic sau în căile optice. Scotoamele centrale sunt responsabile de o scădere mai mult sau mai puţin profundă a acuităţii vizuale.

Scotoamele cecocentrale sunt situate în cele 10 grade centrale ale câmpului vizual, de partea exterioară. Ele rezultă adesea din nevrite optice provocate mai ales de un consum excesiv de alcool şi/sau de tutun şi afectează, în general, ambii ochi.

Scotoamele paracentrale, situate în cele 30 grade centrale ale câmpului vizual, sunt cauzate de cele mai multe ori de glaucom (hipertensiune intraoculară).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.