Scotom

Amputaţie parţială a câmpului vizual per­cepută sau nu de către pacient.

Scotoamele pot fi negative (nepercepute de pacient) si pozitive ( percepute de pacient ), dupa intensitatea scotomului se deosebesc scotoamele absolute (fără percepţie luminoasă) si scotoamele relative, la nivelul cărora percep­ţia luminoasă este slăbită dar persistă.

Scotoamele centrale situate în jurul punctului de fixare (corespunde punctului central al câmpului vizual în cursul unui test) caracterizeaza o afectare a fibrelor care provin de la maculă, în nervul optic sau în căile optice. Scotoamele centrale sunt responsabile de o scădere mai mult sau mai puţin profundă a acuităţii vizuale.

Scotoamele cecocentrale sunt situate în cele 10 grade centrale ale câmpului vizual, de partea exterioară. Ele rezultă adesea din nevrite optice provocate mai ales de un consum excesiv de alcool şi/sau de tutun şi afectează, în general, ambii ochi.

Scotoamele paracentrale, situate în cele 30 grade centrale ale câmpului vizual, sunt cauzate de cele mai multe ori de glaucom (hipertensiune intraoculară).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?