Scintigrafie

Tehnică de imagerie medicală bazată pe detectarea radiaţiilor emise de o substanţă radioactivă (radioelement) introdusă în organism, prezentând o afini­tate deosebită pentru un organ sau un ţesut. Sinonime: cartografie izotopică, explorare radioizotopică.

Scintigrafia permite să se distinga numeroase afecţiuni care afecteaz atât structura cât şi funcţionarea orga­nelor cat şi unele procese patologice: inflamaţie, infecţie, sângerare, tumoră.

Principiul scintigrafiei constă în a administra pacientului o substanţă activă care se fixează electiv pe organul sau pe ţesutul respectiv ce trebuie explorat. O cameră specială (cameră cu scintilaţie sau gammacameră) înregistrează în continuare radiaţia emisă de organul sau de ţesutul respectiv. Imaginea regiunii explorate este atunci obţinută pe ecranul ordinatorului cu care este dotată gamma-camera. Inregistrând succesiunea în timp a mai multor imagini, este posibil să se vizualizeze o transformare, o evoluţie, o mişcare.

Doza de radiaţii primită de pacient este foarte mică, comparabilă cu cea a unei radiografii a plămânilor, şi nu creşte cu numărul de clişee realizate. Cantităţile de radioelement injectate sunt întotdeauna minime şi adaptate fiecărui pacient; radioelementele alese au o durată de viaţă foarte scurtă. Sarcina şi perioada de alăptare sunt în mod obişnuit singurele împrejurări în care se iau precauţii deosebite.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica