Sciatica

Durere care iradiază în lungimea traiectului nervului sciatic şi/sau al rădăcinilor sale.

Nervul sciatic ia naştere din unirea celor două rădăcini pornite din măduva spinării, L5 (pornind din rachis între a 4-a şi a 5-a vertebră lombară) şi S1 (pornind din rachis între a 5-a vertebră lombară şi prima vertebră sacrală.)

O sciatică este cauzată, în general, de o compresie exercitată asupra rădăcinilor nervoase L5 sau S1, de cele mai multe ori o hernie discală mai rar din cauza unei compresii osoase.

Compresiile osoase sunt legate de o artroză, de o fractură a micului bazin, de o luxaţie a şoldului sau de o îngustare a canalului rahidian lombar cauzat de o tumoră osoasă vertebrală, tumoră a micului bazin sau de natură inflamatorie (spondilodischită).

Simptomele si semnele depind de localizarea leziunii. Dacă doar cea de a 5-a rădăcină lombară este afectată, durerea atinge faţa posterioară a coapsei, faţa externă a gambei, spatele piciorului, degetul mare de la picior; dacă este afectată prima rădăcină sacrală, durerea atinge moletul, planta piciorului şi marginea externă a piciorului. Dacă sunt afectate ambele rădăcini nervoase sus-menţionate, durerea se întinde de la fesă până la picior.

Adesea precedată de dureri lombare acute (lumbago) sau cronice, accentuată de tuse şi de statul în picioare, durerea poate fi minimă sau intensă, împiedicând uneori subiectul să doarmă (sciatică hiperalgică). O formă parti­culară de sciatică, numită sciatică paralizantă, se caracterizeaza printr-o paralizie a flexiei dorsale a piciorului.

Examenul radiografie al rachisului lombar poate fi nor­mal sau poate pune în evidenţă o pensare sau o deschizătură discală localizată. Scanerul şi imageria prin rezonanţă magnetică (I.R.M.) permit să se vizualizeze leziunea şi să se evalueze efectul acesteia asupra rădăcinilor nervoase.

Tratamentul unei sciatici depinde de cauza sa. In cazul unei sciatici paralizante, tratamentul este chirurgical. In cazul unei hernii discale, acesta trebuie să rămână medical în primele 8 săptămâni deoarece, oricât ar fi de grave durerile iniţiale, sciatica se vindecă spontan în două treimi dintre cazuri. Scopul tratamentului medical este de a face această perioadă cât mai puţin neplăcută şi cât mai scurtă posibil; el constă în administrarea de analgezice, de antiinflamatoare, de corticosteroizi pe cale generală sau locală (prin infiltraţii), în odihnă la pat dacă durerea este prea vie sau în purtatul unui corset, confecţionat din răşini, pe o perioadă de 6 săptămâni. De îndată ce durerile permit, rachisul fiind încă susţinut de corset, se poate începe refacerea musculaturii membrelor inferioare prin şederi pe vine. Rachisul în sine nu va fi reeducat decât atunci când sciatica este vindecată, pentru a preveni recidivele. Dacă, după 2 luni de tratament medical, sciatica rămâne invalidantă împiedicând activitatea cotidiană a subiectului, se tratează hernia discală prin nucleoliză (distrugerea nucleului pulpos – partea centrală, semilichidă, a unui disc intervertebral prin injectarea unei enzime vegetale, papaina) sau chirurgical. Alte tipuri de sciatică sunt tratate prin radio­terapie sau chimioterapie în caz de tumoră osoasă malignă a rachisului lombar, ablaţia tumorii în caz de neurinom sau de tumoră a micului bazin, antibiotice în caz de spondilodiscită. – vezi  Nerv sciatic.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.