Sarcina multipla

Dezvoltare simultană a mai multor fetuşi în uter.

Termenul de sarcină multiplă se aplică sarcinii gemelare sau duble (2 fetuşi), trigemelare sau triple (3 fetuşi), precum şi unei sarcini cvadruple, cvintuple, sextuple etc.

Tehnicile de procreaţie asistată medical (inducerea ovulaţiei, fecundaţia in vitro) duc adesea o sarcină gemelară.

Există două feluri de sarcină multiplă, sarcina monozigotă (un singur ou) şi sarcina dizigotă (două ouă), aceasta din urmă reprezentând 30% din sarcinile gemelare şi 3 naşteri din 1000.

In sarcina dizigotă (pluriovulară) copiii rezultă din fecundaţia a două sau mai multor ovule de către sper­matozoizi diferiţi. Copiii pot fi de acelaşi sex sau de sexe diferite.

In sarcina monozigotă (monoovulară) copiii rezultă din fecundaţia de către un spermatozoid a unui singur ovul, care se divide. Aceşti copii sunt întotdeauna de acelaşi sex, sunt identici din punct de vedere morfologic, fiziologic şi genetic. Sângele lor are aceleaşi caracteristici.

Procentul de naşteri premature şi de mortalitate perinatală este mai ridicat în caz de sarcină multiplă, risc ce este redus prin supravegherea sarcinii. O sarcină multi­plă necesită o supraveghere crescută, odihnă, o încetare a lucrului mai devreme decât în cazul unei sarcini obişnuite. La naştere copiii au în general, o greutate mai mică decât cea a copiilor rezultaţi dintr-o sarcină unică şi ei constituie obiectul unei supravegheri atente încă din primele săptămâni ale vieţii lor.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica