Saliva

Lichid fiziologic secretat în cavitatea bucală de către glandele salivare (parotide, submaxilare, sublinguală).

Principala sa funcţie este de a umezi mucoasele gurii (limba, obrajii, faringele), ajuta la crearea bolului alimentar (uşureaza masticaţia, deglutiţia) cat si vorbirea. Saliva mai are şi un rol antiseptic. Volumul secreţiei sale (0,7 până la 1 litru pe zi) şi concentraţia sa sunt reglate de activitatea nervilor simpatici şi parasimpatici.

Micşorarea fluxului de salivă conduce la senzaţia de gură uscată si poate fi cauzată de emoţii, de luarea de anumite medicamente (atropină) sau de unele boli (sindromul lui Gougerot-Sjdgren). Acest lucru poate fi ameliorat prin vaporizarea de lichide de substituţie. O producţie prea mare de salivă (hipersialoree) poate fi legată de o afecţiune dentară (carie, gingivită, ulcer bucal) sau de o boală neurologică (boala lui Parkinson, rabia).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Cel mai nou articol Video: