Sân

Glandă mamară.

La femeie, sânii au în partea centrală mamelonul, la rândul lui înconjurat de o zonă pigmentată, areola. Pielea areolei, foarte fină, este uşor deformată de orificiile glandelor sebacee, glandelor sudoripare şi ale foliculilor piloşi. Glanda mamară este constituită din douăzeci de lobi glandulari plonjaţi în ţesutul grăsos. Canalele excretoare ale acestor lobi, denumite canale galactofore, se deschid pe mamelon. Sânii se sprijină în spate pe muşchiul pectoral.

La bărbat, sânii rămân imaturi şi nu conţin glanda mamară.

Dezvoltarea sânilor este primul semn al pubertăţii feminine. Glanda mamară reacţionează la vari­aţiile hormonale din cursul ciclului menstrual şi creşte în volum în perioada premenstruală sub efectul estrogenilor. La menopauză, producţia ovariană de estrogeni se prăbu­şeşte, ceea ce antrenează o micşorare a volumului sânilor.

Principala funcţie biologică a sânilor este producerea de lapte. In timpul sarcinii, estrogenii secretaţi de ovar şi progesteronul secretat de corpul galben, apoi de placentă, provoacă dezvoltarea glandelor mamare, precum şi lărgirea mameloanelor. Chiar imediat după naştere, sânii produc un lichid apos, colostrul. Acesta face loc laptelui matern, după vreo 3 zile, sub influenţa hormonului numit prolactină.

In afara funcţiei sale de hrănire a sugarului, sânul femi­nin joacă şi un rol estetic şi sexual. Erecţia mamelonului este prima manifestare a excitaţiei sexuale, urmată de o(poliglobulie) sau la infecţii parazitare (distrugere a glo­bulelor roşii în caz de paludism, de exemplu) turgescenta a areolei urmata de umflarea intregii glande .

Autoexamen al sanului se realizeaza in scopul depistarii leziunilor sanului. Se verifica simetria pieptului ( in fata unei oglinzi ) si existenta eventualelor reactii ale pielii, ridicind bratele in aer se apreciaza ridicarea sanilor si o eventuala disimetrie la ridicare. Cu latul maiinii, lipind sanul de torace se cauta prezenta unui nodul sau a unei zone indurate . Se verifica absenta crustelor mici de pe mamelon precum si absenta deformatiei sau reactiei acestuia. Se preseaza fiecare mamelon iar daca apare o picatura de lichid la san se semnaleaza acest lucru medicului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă