Rinichi

Organ ce produce urina pornind de la sânge si permite astfel eliminarea deşeurilor din sange .

Sunt doi rinichii si sunt amplasaţi în fosele lombare Ia înălţimea primelor vertebre lombare şi a ulti­melor două coaste în spatele cavităţii peri­toneale (rinichiul drept sub ficat, rinichiul stâng lângă splină).

Principalele funcţii ale rinichiului sunt : eliminarea deşeurilor din sange ( producerea de urina), transformarea vitaminei D în forma ei activă, secreţia reninei (enzimă care serveşte la reglarea presiunii arteriale), secreţia eritropoietinei (hormon care permite maturarea globulelor roşii din măduva osoasă). Un singur rinichi sănătos este sufi­cient pentru a asigura funcţia renală, oprirea funcţionării ambilor rinichi provoacă o insuficienţă renală acută sau cronică ce poate necesita o dializă.

Rinichii pot fi prezenta malformaţiilor cat si numeroase afecţiuni : infecţii (pielonefrită, tuber­culoză), tumori benigne/ maligne , boli ale parenchimului renal (glomerulonefrită, periarterită nodoasă)

Tratamentul este specific feiecarei afectiuni.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica