Retrocontrol

[retroactiune, retroreglare]

Tehnică datorită căreia un subiect ia cunoştinţă de modalităţile de funcţionare ale uneia sau mai multor funcţii ale corpului său şi învaţă să le stă­pânească.

Un retrocontrol permite să se acţioneze conştient asupra funcţiilor inconştiente ca: frecvenţa bătăilor inimii (marcată prin puls) sau tensiunea arterială.

Tehnica retrocontrolului este utilizată în tra­tamentul bolilor legate de stres, ca unele forme de hiper­tensiune arterială.

Stăpânirea retrocontrolului se obţine prin utilizarea unei aparaturi care înregistrează şi reda pe un ecran funcţiile care trebuie controlate şi modificate: tensiunea arterială, pulsul, tonusul muscular, undele cere­brale etc. Subiectul asociază senzaţiile cu indi­caţiile primite ceea ce îi permite puţin câte puţin să-şi cunoască şi să-şi stăpânească funcţiile de controlat. La sfârşitul instruirii subiectul va putea acţiona asupra aces­tor funcţii fără ajutorul aparaturii.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica