Respirator (aparat)

[aparat respirator]

Totalitatea organelor care asi­gura primele etape ale respiraţiei, adică ventilaţia (mişcarea aerului în plămâni) şi hematoza (transformarea sângelui venos încărcat cu dioxid de carbon în sânge arterial încărcat în oxigen).

Aparatul respirator cuprinde căile respira­torii (căile respiratorii superioare – fose nazale, cavitate bucală, faringe, laringe de trahee şi de bronhii) şi plămânii ce sunt inveliti de pleura. Toracele prin cuşca sa osoasă şi prin muşchi participă la funcţio­narea aparatului respirator.

Imunopatologia cuprinde afecţiuni variate ca astmul, alveolitele alergice, sarcoidoza sau manifestările pulmonare ale conectivitelor.

Bolile infecţioase ce pot afecta aparatul respirator sunt tuberculoza, infecţiile căilor aeriene superioare (rinită, sinuzită, faringită, angină, laringită), bron­şita, bronhopneumonia, pneumonia, pneumopatiile atipice, supuraţiile pulmonare sau pleurale legate de pătrunderea în organism a unui agent microbian. Afecţiunile tumorale sunt cancerul bronhopulmonar primitiv secundar cauzat de o metastază a unui cancer situat în altă regiune a organismului care poate atinge plămânii, pleura sau mai rar bronhiile. Tumorile primitive ale pleurei şi ale mediastinului sunt mai rare.Patologia vasculară cuprinde edemul şi embolia pulmo­nară.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica