Rect

Segment terminal al tubului digestiv care vine în continuarea colonului sigmoid şi se deschide la exterior prin anus.

Rectul lung de 15 centimetri este format din două segmente. Segmentul superior în pelvis constituie ampula rectală. Segmentul inferior la nivelul perineului este canalul anal.

Rectul prin funcţia sa de rezervor şi datorită aparatului sfincterian al anusului, asigură controlul meca­nismului defecaţiei şi al continenţei fecalelor.

Rectul poate fi afectat de rectite (inflamaţii localizate) de origine infecţioasă (boli venerice),parazitară (amibiaza), ischemică sau inflamatorie (rectocolită). Bolile inflamatorii ale colonului (boala lui Crohn) sau unele afecţiuni degenerative (boala lui Hirschsprung) pot să se întindă la rect.

Poate fi afectat de leziuni traumatice ca ulceraţia termometrică, perforaţia rectală cu un corp străin.

Prolapsurile rectale (proeminarea rectului prin anus) pot să se producă în cursul bolilor hemoroidare sau după un traumatism obstetrical ori după o boală neurologică.

Rectul este adesea sediul unor tumori benigne (polipi, tumori viloase) sau maligne (adenocarcinoame, carcinoide).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?