Punga a apelor

Spaţiu umplut de lichidul amni­otic cuprins între membrana ovulară internă (amnios) şi făt.

Punga apelor asigura protecţia fătului faţă de traumatismele din timpul sarcinii. In timpul naşterii sub presiunea contracţiilor uterine ea apasă pe colul uterin şi favorizează dilatatia acestuia.

Ruperea spontana  – Punga apelor se rupe când dilataţia colului atinge 2-5 centimetri ( se poate sa se produca si la începutul travaliului), ruperea membranelor antrenează o intensificare şi o îndesire a contracţiilor uterine.

Rupere nu este dureroasă si se manifestă printr-o scurgere lentă de lichid sau printr-o ţâşnire bruscă, lichidul este limpede. Ruperea pungii apelor la femeia gravidă implică prezentarea fără întârziere la maternitate, deoarece protecţia fătului este diminuată şi riscurile de infecţie sunt mult mai mari.

Cand lichidul este colorat în verde închis indică prezenţa meconiului (primul scaun al fătului) şi semnalează o suferinţă fetală care necesită declanşarea naşterii.

Când ruperea pungii apelor se produce în mod prematur (înainte de 8 luni de sarcină) femeia gravidă este spitalizată şi supravegheată din cauza posibilelor com­plicaţii (infecţii, risc de naştere prematură), necesitând uneori declanşarea naşterii.

Ruperea artificiala – Rupere a pungi apelor, dacaaceasta nu s-a rupt spontan, efectuata de medicul obstetrician sau moaşa prin străpungerea membranele cu o pensă în cursul unei contracţii atunci când dilataţia colului atinge 5 cm şi cand capul fătului este deja angajat.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.