Puls

Bătaie ritmică (pulsaţie) a arterelor datorată trecerii sângelui propulsat la fiecare contracţie cardiacă.

Pulsul se percepe apăsând cu un deget sau două pe artera radială situată la partea inferioară a antebraţului  la nivelul încheieturii mâinii, la nivelul arterei carotide (la baza gâtului), al arterei humerale (pe faţa internă a braţului), al arterei femurale (inghinal), al arterei poplitee (în spatele genunchiului), al arterei pedioase (pe spatele piciorului) sau al arterei tibiale posterioare (în spatele maleolei interne, relieful osos al extremităţii inferioare a tibiei, la înălţimea gleznei).

Luarea pulsului constă în evaluarea intensităţii şi ritmului pulsului si favorizeaza elaborarea unui diagnostic. Un puls foarte puternic poate semnala o insuficienţă aortică (defect de închidere a orificiului aortic al inimii); un puls slab poate marca o îngustare a arterei în amonte sau o insuficienţă cardiacă; un puls imperceptibil poate indica o obstrucţie a arterei în amonte din cauza unui  cheag (embolii) sau unei arterite .

Ritmul pulsului este de aproxi­mativ 70 bătăi pe minut şi poate trece de 100 bătăi pe minut în timpul unui efort sau al unei emoţii. O accelerare a pulsului indica o tahicardie iar o încetinire induca o bradicardie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica