Psoriazis

Boală cutanată cronică caracterizată prin erupţia de plăci eritematoscuamoase (pete roşii acoperite de scuame).

Psoriazisul este o afecţiune frecventă având cauza necunoscuta (posibil data de un factor ereditar – 50% dintre cazuri fiind familiale), placile pot fi sub forma unor pete foarte mici (psoriazisul în picătură sau gutat) sau pot avea mărimea unei monezi (psoriazis numular).

Psoriazisul se poate localiza pe faţa anterioară a genunchiului, în pliurile cutanate inghinale sau axilare, la nivelul palmei sau ale suprafeţelor plantare (piele uscată, aspră, cenuşie, fisurată), la nivelul pielii capului (firele de păr traverseaza plăcile fără să adere la ele).

Localizările la fanere sunt posibile, unghiile prezintă mici depresiuni „în degetar”, se îngroaşă, se desprind şi se colorează în galben-verzui, sau pe mucoasele care acopera faţa internă a obrajilor sau glandul penian.

Psoriazisul evoluează prin pusee având pentru fiecare puseu câte un factor declanşator: rinofaringita (mai ales la copii), şocul emotiv, luarea de medicamente (litiu, betablocante).

Sunt posibile trei complicaţii.

Eritrodermiapsoriazica este o generalizare a psoriazisului la întregul corp si este însoţită de o alterare a stării generale, cu febră, frisoane şi pierdere în greutate.

Un psoriazis pustulos, apariţia anumitor leziuni pustuloasc de culoare alb-lăptos, insotite de o febră ridicată, poate fi generalizat sau localizat de cele mai multe ori la mâini.

Reumatismul psoriazic este cronic şi poate fi o poliartrita (inflamaţia mai multor articulaţii) dege­telor, cu tendinţă deformantă sau reumatismul axial (inflamaţia articulaţiilor coloanei vertebrale) în mod deosebit al articulaţiilor sacro-iliace între sacrum şi osul iliac.

Există un tratament local şi unul general.

Tratamentul local este utilizat la formele putin intinse si constă dintr-un decapaj al leziunilor prin băi emoliente sau keratolitice, apoi în reducerea roşeţei subiacente (gudroane, dioxiantranol, dermocorticosteroizi, derivaţi de vitamină D3).

Tratamentul general constă în puvaterapie (ingestia unei psoralene urmată de expunerea la radiaţiile ultraviolete A), aplicabile pacienţilor ale căror leizuni acoperă mai mult de 10% din suprafaţa corpului. Un tratament de atac de 3 sedinţe pe săptămână timp de 4-6 săptămâni este urmat de un tratament de întreţinere. Tratamentul mai poate consta in administrarea de letinoide (în formele de psoriazis pustulos), în formele foarte severe (exceptionale) se administreaza imunosupresoare (metroxat, ciclosporină). Asistenţa psihologică a pacientului constituie o parte importantă a tratamentului, o psihoterapie de susţinere

Tratamentele actuale albesc leziunile şi controlează apariţia lor un timp limitat fără să asigure vindecarea definitivă. Plăcile reapar adesea după un inter­val de timp mai lung sau mai scurt, obligând pacientul să refacă tratamentul.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?