Psitacoza

Boală infecţioasă cauzată de bacteria Chlamydia psittaci.

Chlamydia psittaci infectează omul, unele păsări şi mamifere. Omul se contaminează prin contactul direct cu un animal infectat, de cele mai multe ori o pasăre din familia psittacidelor (papagali, peruşi).

O psitacoză se manifestă după o incubaţie (perioada iniţială fără manifestări caracteristice bolii) de 6-15 zile. Există trei forme de boală.

Forma diseminata prezinta de cele mai multe ori o encefalită sau o meningită (inflamaţie a encefalului sau a meningelor) asociată cu o pneumopatie (inflamaţie difuză a plămânilor).

Forma pseudogripală se catacterizeaza prin frisoane şi o febră ridicată.

Forma pulmonara sau pneumopatia atipică se instalează treptat in primele zile isi face aparitia o tuse uscată (persistă 2 săptămâni) insotita de febră,  frisoane, dureri musculare şi dureri de cap.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice (cicline) timp de trei săptămâni (starea de oboseală poate persista ).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal