Proteza

Dispozitiv implantat în organism pentru a înlocui un organ lipsă sau pentru restaurarea unei funcţii compromise.

Proteza aparatului digestiv, este o proteză amplasată prin operatie chirurgicala a esofagului şi ale căilor biliare.

Protezele esofagiene constituie un tratament paliativ al cancerului (cancer al esofagului) la suprimarea unei obstrucţii şi ameliorarea dificultatii la inghitire (disfagiei ) si consta in amplaseara unui tub de plastic care forţează îngustarea tumo­rală şi permite reluarea alimentaţiei.

Proteza auditivă consta intr-un  ”aparat amplificator” (compus din ambou auricular un microfon şi un amplificator, intensitatea sunetului este reglata printr-un buton de reglaj) care permite corectarea pierderii auditive.

Proteza dentară este o structura destinata să menţină sau să restaureze arcadele dentare avand rol functional si estetic. Distingem 2 tipuri de proteze dentare : fixa si mobila .

Proteza dentară fixă poate fi închisă ermetic sau poate fi lipită. Ea permite redarea aspectului şi funcţiei normale unui dinte foarte deteriorat (onlay, inlay, coroană), înlocu­irea unuia sau mai multor dinţi, imobilizarea lor (aţele de contenţie în caz de boală a ţesuturilor de susţinere ale dintelui), chiar înlocuirea lor integrală (punţi). Intreţinerea sa nu diferă de cea a dinţilor naturali (periaj şi aţă dentară pentru a curăţa spaţiile interdentare).

Proteza dentară mobilă este fixata de suporţi dentari si trebuie să fie scoasă pentru a fi spălată (periaj sub jet de apa). Proteza poate fi parţială atunci când ea mai lasă în gură dinţi pe care proteza se prinde prin intermediul dispozitivelor de legătură mecanică (croşete, de exemplu) sau totală atunci când nu mai sunt dinţi iar fixarea se face pe mucoasa bucală sau pe rădăcinile restante. O proteză mobilă poate fi utilizată în caz de dete­riorări bucale congenitale sau cauzate de un cancer.

Un alt tip de proteză mobilă denumita gutiera, permite protejarea dinţilor de diferite traumatisme (subiect care practică un sport violent), de carii sau de o radioterapie, sau permite relaxa­rea maxilarului în caz de leziune a articulaţiei mandibulare.

Proteza oculară, denumită în mod obişnuit ochi de sticlă, este fabricată din material sintetic şi înlocuieşte ochiul enucleat sau atrofic.

Proteza ortopedică este o piesă de înlocuire a unei articulaţii sau a unui membru.

Proteza peniană (implant penian) este o proteză de silicon care permite în caz de impotenţă totală şi definitivă să se obţină în mod artificial o erecţie care face posibile raporturile sexuale.

Proteza sfincteriană este o proteză de silicon utilizată în caz de incontinenţă urinară totală şi rebelă Ia orice tratament.

Proteza testiculară este un bulgăre de silicon destinat să înlocuiască testiculul după orhidectomie (ablaţia unui testicul), funcţia sa fiind estetică.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica