Pontaj aortocoronarian

Punere a enei grefe între aortă şi artera coronară pentru a restabili  circulaţie sangvină normală într-un tronsom arterial îngustat sau ocluzionat.

Se parctica un pontaj aortocoronarian când coronarografia (examen radiografie care permite vizualizarea arterelor coronare) arată o îngustare, ventriculul stâng al inimii nu se contracta optim, când pacientul este deranjat de o angină pectorală (angor) sau când simptomele insuficienţei coronariene nu pot fi diminuate utilizand un tratament medicamentos. Această decizie este luată cu scopul de a evita survenirea unui infarct miocardic.

Operaţia chirurgicala consta in grefarea unui segment de venă (prelevat din corpul pacientului) în amonte de îngustare, în timp ce extremitatea cealaltă este legată de arteră în aval de îngustare.

Atunci când îngustările arterelor coronare sunt multiple se efectuează mai multe pontaje în cursul aceleiaşi intervenţii (un pontaj dublu, triplu sau cvadruplu). O dată realizat pontajul, circulaţia sangvină naturală este restabilită. In timpul interventiei pacientul este conectat la un aparat inimă-plămân care asigură funcţiile cardiace şi respiratorii în timpul ope­raţiei pe inimă .

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tot ce trebuie să știi despre fibromul uterin