Polinevrita

Afectare a sistemului nervos periferic caracterizată prin tulburări senzitive şi motorii, survenind simetric de ambele părţi ale corpului şi predominând la extremităţile nervilor.

Cauzele pot fi : intoxicaţie (alcoolism), ano­malie genetică, carenţă alimentară, infecţie, inflamaţie, sindrom paraneoplazic (secreţia de către o tumoră a unei substanţe care difuzează în organism şi atacă sistemul nervos), tulburare metabolică (diabet zaharat).

Polinevrita poate duce la atin­geri simultane pentru toţi nervii implicaţi la un anume pacient, dereglarile sunt în majoritatea cazurilor atât senzitive cât şi motorii. Evoluţia poate fi acută sau cronica.

Tulburările senzitive sunt parestezii (senzaţii neplăcute, ca furnicăturile sau pişcăturile, simţite pe piele), o alterare a sensibilităţii la temperatură şi la durere şi o alterare a senzaţiilor proprioceptive (relative la articulaţii şi la muşchi). Topografia acestor anomalii este numită „în ciorap” sau „în mănuşă”.

Tulburările motorii sunt paralizii care debutează la membrele inferioare, muşchii ridicători ai piciorului.

Nu există un tratament specific, afecţiunea poate regresa de la sine sau dispare cu dupa tratarea cauzei.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?