Picior stramb

Malformaţie congenitală complexă a piciorului caracterizată prin retracţii tendinoase şi mus­culare cat si malformaţii osoase care conduc ca sprijinul piciorului pe sol sa nu mai fie repartizat normal pe regiunea plantară.

Depistarea unui picior strâmb se poate face înainte de naştere prin ecografiei obstetricala.

La naştere încă se mai poate corecta manual deformaţia insa în absenţa tratamentului deformaţiile devin ireductibile.

Cu cât tratamentul începe mai devreme cu atât şansele de reuşită sunt mai mari. Intre­prins de la naştere, tratamentul constă în manipulări zilnice in vederea mlădierii şi îndreptării piciorului, urmate de punerea unor mici atele sau de aparate gipsate succesive pentru menţinerea piciorului într-o poziţie bună. Dupa 3 luni de astfel de manevre se face un bilanţ pentru a aprecia eficacitatea tratamentului. In caz de corectare bună tratamentul este urmat până la vârsta mersului, dacă tratamentul nu a dat rezultate inainte de vârsta mersului se practică o intervenţie chirur­gicală de eliberare a muşchilor retractaţi, urmată de o imobilizare gipsată pe o durată de 2-3 luni. In toate cazurile tratamentul kineziterapic şi ortopedic (atele, gips) va fi urmat până la sfârşitul creşterii. La sfârşitul creşterii pot fi practicate alte intervenţii chirurgicale în caz de deformaţii osoase sau de retracţii musculotendinoase majore.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.