Pian (framboesia)

[framboesia]

Boală infecţioasă endemică provocată de o varietate de treponemă (Treponema pertenue) ce este prezenta mai ales în ţările calde şi umede (Africa tropicală, Guiana şi Asia). Transmiterea se face adesea în copilărie prin contact cutanat direct cu leziunea unui subiect infectat.

Boala evoluează în trei faze, dupa o incubatie de 4 saptamani.

Prima faza este caracterizata de apariţia şancrului pianic de inoculare, papulă cu un diametru de la 1,5 până la 2 centimetri, afectând mai ales membrele inferioare.

A doua faza se instaleaza dupa 3 – 6 luni de la apariţia primelor semne şi este caracterizata de aparitia de leziuni (pianoame) sub forma de mici ridicături umflate de culoare roz care se rup cu uşurinţă şi se acoperă de o crustă. Pianoamele predomină pe membrele inferioare şi se grupează în plăci sau în inele. Dupa aceste leziuni apar leziuni uscate (pianide) grupate în placarde pe umeri şi pe coapse, in acest stadiu este frecventă o afectare osteoarticulară, însoţită de o osteită necrozantă şi mutilantă a nasului (inflamaţie oaselor nasului care provoacă deformarea şi mărirea acestuia) şi a maxilarelor superioare.

A treia faza se instaleaza după mai mulţi ani de latenţă şi este caracterizata prin gome cu ulceraţii sau cu leziuni osoase multiple. Spre deosebire de sifilis, pianul nu pro­voacă manifestări viscerale si nici leziuni nervoase.

Tratamentul constă în admi­nistrarea de penicilină în doze mari pe cale intramusculară.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal