Pian (framboesia)

[framboesia]

Boală infecţioasă endemică provocată de o varietate de treponemă (Treponema pertenue) ce este prezenta mai ales în ţările calde şi umede (Africa tropicală, Guiana şi Asia). Transmiterea se face adesea în copilărie prin contact cutanat direct cu leziunea unui subiect infectat.

Boala evoluează în trei faze, dupa o incubatie de 4 saptamani.

Prima faza este caracterizata de apariţia şancrului pianic de inoculare, papulă cu un diametru de la 1,5 până la 2 centimetri, afectând mai ales membrele inferioare.

A doua faza se instaleaza dupa 3 – 6 luni de la apariţia primelor semne şi este caracterizata de aparitia de leziuni (pianoame) sub forma de mici ridicături umflate de culoare roz care se rup cu uşurinţă şi se acoperă de o crustă. Pianoamele predomină pe membrele inferioare şi se grupează în plăci sau în inele. Dupa aceste leziuni apar leziuni uscate (pianide) grupate în placarde pe umeri şi pe coapse, in acest stadiu este frecventă o afectare osteoarticulară, însoţită de o osteită necrozantă şi mutilantă a nasului (inflamaţie oaselor nasului care provoacă deformarea şi mărirea acestuia) şi a maxilarelor superioare.

A treia faza se instaleaza după mai mulţi ani de latenţă şi este caracterizata prin gome cu ulceraţii sau cu leziuni osoase multiple. Spre deosebire de sifilis, pianul nu pro­voacă manifestări viscerale si nici leziuni nervoase.

Tratamentul constă în admi­nistrarea de penicilină în doze mari pe cale intramusculară.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.