Pansament

1. Aplicare pe o plagă a compreselor menţinute cu bandaje sau cu bandă adezivă şi destinate să protejeze leziunea, de şocuri şi de infecţie.

2. Material utilizat pentru protejarea şi îngrijirea unei plăgi.

Există diferite feluri de pansamente care au funcţie cicatrizantă, absorbantă, dezinfectantă sau compresivă, in funtie de caz..

Pansamentul uscat – se caracterizează prin utilizarea de comprese neimpregnate, menţinute printr-o bandă adezivă şi care acoperă o plagă simplă, curăţată în prealabil cu ajutorul unei comprese sterile îmbi­bată într-un produs antiseptic.

Pansamentul umed – Acest pansament poate fi de două feluri.

Pansamentul alcoolizat este constituit din comprese îmbibate în alcool, în general de 70°, şi acoperite cu un strat gros de vată şi apoi de un bandaj. Acest pansament provoacă o vasodilataţie locală şi o acţiune antiinflamatorie şi cal­mantă. El se aplică îndeosebi pe panariţii şi pe plăgile foarte infectate. Acest pansament trebuie reînnoit cu regularitate, cel puţin de 4 ori pe zi.

Pansamentul pe bază de pasta antiflogistică are o acţiune decongestionantă şi antiseptică. El este utilizat mai ales în caz de dermatoză acută şi zemuindă. Pasta încălzită la bain-Marie se pune între două comprese, menţinute dacă este posibil printr-un bandaj.Pansamentul este trebuie să fie reînnoit de două ori pe zi.

Pansamentul gras – este format dintr-o compresă şi substanţă grasă. Pansamentul gras favorizează cicatrizarea. EI nu aderă la plagă şi permite reconstituirea epidermului.

Pansamentele grase preunse sunt făcute din tifon impreg­nat cu ulei, camfor, amestecuri de produse cu acţiune anti­inflamatorie şi antibiotică sau doar cu antibiotice.

Pansamentele grase pe bază de pomăda sau balsam sunt acoperite cu comprese uscate, menţinute cu bandă adezivă. Substanţele utilizate au proprietăţi protectoare şi favorizează regenerarea epidermului.

Pansamentul peliculă se obţine prin pulverizarea unei substanţe, cu ajutorul unui aparat de aerosoli.

El se aplică de plăgile în curs de cicatrizare şi realizează o protecţie cutanată invizibilă, sterilă, permeabilă la aer, constituită dintr-un film (peliculă) de material plastic sau acrilic.

Pansamentul compresiv – exercită o presiune asupra plăgii, este aplicat atunci când plaga sângerează. El este menţinut cu ajutorul unei benzi elastice adezive timp de maximum 20 de minute.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica