Ovarul (chist al)

Colecţie anormală de lichid, delimitată de o membrană şi situată în interiorul unui ovar.

Mărimea unui chist ovarian este variabilă (de la câţiva milimetri la mai mulţi centimetri în diametru), prezenta a mai multor chisturi se numeşte polichistic.

Chisturile funcţionale reprezintă 90% dintre cazuri si si apar ca urmare a unei hiperfuncţionari a hormonilor care reglează ovarul.

Chisturile organice (cauză necunoscută) cuprind chistul dermoid, format dintr-o structură celulară identică cu cea a pielii, chistul mucoid provocat de o secreţie locală de mucină (substanţă de consistenţa unei paste), şi chistul seros (de conţinut mai lichid).

In numeroase cazuri chistul ovarian este asimptomatic şi este descoperit cu ocazia unui examen ginecologic (tuşcu vaginal asociat cu palparea abdomenului). In alte cazuri chistul provoacă o senzaţie de greutate abdominală, dureri în timpul rapor­turilor sexuale, o amenoree (oprirea fluxului menstrual), o sângerare sau o jenă la urinat. Unele chisturi secretă hormoni estrogeni sau andro­geni. Primele nu dau simptome, celelalte antrenează o înăsprire a vocii şi o pilozitate abundentă.

Tratamentul chisturilor funcţionale face apel la un medicament ca „pilula” care blochează ovulaţia, chistul dispare în mod normal după câteva cicluri men­struale. Chisturile organice sunt tratate chirurgical, ablaţie reali­zată de cele mai multe ori prin celioscopie, în cele mai multe cazuri ovarul este păstrat iar fecunditatea nu are de suferit.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal