Osteosarcom (sarcom osteogenic)

[sarcom osteogenic]

Tumoră malignă a osului.

Osteosarcomul este cea mai frecventă dintre tumorile osoase primitive (nu se formeaza prin metastaze pornite de la un alt cancer). In majoritatea cazurilor osteosarcomul survine la copil şi la adolescent.

Tumora se dezvoltă de obicei pe partea medie a oaselor lungi localizandu-se în vecinătatea articulaţiei genunchiului (pe femur sau pe tibie) şi a umărului (pe humerus) si poate afecta in scurt timp si ţesuturile adiacente, poate să disemi­neze pe calea sangvină (metastaze pulmonare).

Osteosarcomul se caracterizeaza in prima faza printr-o tumefacţie locală uşor inflamatorie si dureroasă iar in sadiul avansat tumefacţia este mare şi devine foarte dureroasă.

Diagnosticul se pune pe baza radiografiei şi a examenului histologic al tumorii după biopsie. Uneori tumora este descoperita in urma unei fracturi care survine în mod spontan sau după un trauma­tism minim.

Tratamentul constă în chimioterapie şi în ablaţia chirurgicală a tumorii (curatarea se face pe zona mare avandu-se in vedere posibilitatea punerii unei proteze articulare), în cazuri excepţionale se recurge la amputatie  (tumori voluminoase sau recidivelor).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica