Oreion (parotidită epidemică)

[parotidită epidemică]

Boală infecţioasă virală acută, cu transmitere pe cale aeriană(inhalarea picăturilor de salivă emise de un bolnav), extrem de contagioasă provocată de un paramixovirus, se caracterizeaza printr-o parotidită (inflamaţia glandelor parotide, principalele glande salivare).

El se întâlneşte mai ales iarna, adesea în epidemii iar cel mai frecvent sunt afectaţi copiii. Virusul prezintă o tendinţă naturală să se fixeze pe glande şi nervi.

Incubaţia durează între 17 şi 21 zile si este urmată de o febră moderată şi de dureri de urechi timp de una-două zile cat si dureri de cap. Subiectul este contagios cu o săptămână înaintea apariţiei simptomelor şi aproximativ 8 zile după apariţia lor.

Inflamaţia glandelor parotide apare mai întâi pe o parte, apoi în ambele părţi şi se manifestă printr-o tumefacţie care acoperă şanţurile din spatele maxilarului. Ea provoacă o durere la masticaţie şi atunci când se apasă parotidele.

Oreionul poate fi insotit de o angină şi o afectare a ganglionilor învecinaţi, evoluţia este de cele mai multe ori benignă iar boala regresează de la sine în vreo zece zile.

Complicatiile oreionului sunt sub formă neuromeningeană (meningită, encefalită, afectare a nervului auditiv); pancreatită (inflamaţie a pancreasului) şi o orhită (inflamaţie a testiculelor) pot apare fără inflamaţia parotidelor.

Tratamentul constă în admi­nistrarea de medicamente care combat febra şi în caz de dureri mari administrarea antiinflamatoarelor.

In caz de orhită se recurge la repausul la pat precum şi imobilizarea burselor cu un suspensor. După ce a avut oreion, subiectul este imunizat definitiv.

Prevenire se face prin vaccinare a adoles­cenţilor şi adulţilor tineri care nu au făcut oreion, precum şi copiilor trecuţi de vârsta de 1 an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei şi rujeolei (vaccinul R.O.R.).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă