Opiaceu (morfmic, morfinomimetic)

[morfmic, morfinomimetic]

Substanţă chimică derivată de la opiu şi utilizată în terapeutică.

Opiaceele sunt obţinute prin sinteză; formula lor chi­mică este apropiată de cea a constituenţilor opiului.

Opiaceele pot fi utilizate ca analgezice care acţionează direct asupra sistemului nervos central, anesteziante, antitusive,antidiareice, antidoturi în caz de intoxicaţie cu heroină.

Opiaccele sunt contraindicate în caz de insuficienţă respiratorie sau de convulsii. Ele nu trebuie să fie prescrise copiilor de vârstă mică şi nu trebuie să fie combinate cu inhibitorii de monoaminoxidază (I.M.A.O.), cu alcoolul sau cu medicamentele depresoare ale sistemului nervos central.

Opiaceele sunt administra­te pe calc orală, sub formă de supozitoare si sub formă injectabilă.

Efecte nedorite ce pot apare sunt : vărsăturile, constipaţiilc, vertijele; mai rar pot apare efect calmant excesiv sau o excitaţie, o depresiune respiratorie, o dependenţă.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being