Oncogena celulara

Genă a cărei degradare sau hiperexprimare favorizează transformarea unei celule nor­male în celulă canceroasă. Sinonime: gena cancerogenă, gena oncogenă, protooncogenă.

Oncogenele celulare sunt gene normale ale celulelor care comandă sinteza proteinelor participante la inmultirea celulelor şi la diferenţierea lor (specializarea progresivă). Aceste proteine sunt responsabile de creşterea ţesuturilor la embrion şi la copil, de reînnoirea lor în cursul vieţii şi de repararea lor în caz de lezare. Sub influenţa mai multor factori mutageni (ultraviolete, unii virusi) o oncogenă poate fi degradata sau supraexprimată, această mutaţie genetică putând fi apoi transmisă celulelor-fuce în cursul diviziunii celulare. Un cancer nu apare decât dacă mai multe oncogene sunt alterate sau dacă există alţi factori care îl favorizează, de exemplu delefia unei antioncogene (genă care asigură integritatea celulei).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica