Oncocercoza

Boală parazitară provocată de infes­tarea pielii şi ochilor cu un vierme nematod, Onclwcerca volvulus. Sinonime : boală a lui Robles, cecitate de rau.

Oncocercoza se transmite prin înţe­pătura unei simulii, mică insectă care trăieşte în preajma cursurilor de apă. (Răspândită in Africa intertropicală, în America Centrală, în nordul Americii de Sud şi în Yemen )

Un subiect afectat de oncocercoza prezintă diferite tipuri de leziune:

  • leziuni cutanate care sunt pruriginoase şi provoacă o îngroşare a pielii;
  • leziuni subcutanate (noduli), nedureroase, amplasate pe pielea toracelui, şoldurilor şi umerilor;
  • leziuni oculare (afectiune a corneei şi a retinei), ce conduce la scăderea acuităţii vizuale urmata de pierderea totală a vede­rii, cauzata de penetrarea, şederea şi moartea microfilariilor în ochi. Cecitatea nu apare totuşi decât după 10-15 ani de Ia infestare.

Filariile adulte pot trăi mai mulţi ani în micii noduli situaţi sub piele. Aceşti noduli trebuie să fie îndepărtaţi pe cale chirurgicală.

Ivermicina daca este luată într-o singură priză acţionează timp de mai multe luni si permite micşorarea numărului de microfilarii prezente în ochi şi în piele. Acest medicament este bine tolerat de către bolnavi iar admi­nistrarea sa este repetată la fiecare 6 luni. Dacă subiectul este deja atins de cecitate, handicapul este definitiv.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica